Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit


Ikijään sulatus alkakoon ;)
Päivitetty 05.05 2013
klo 19:57

verttimoona
Päivitetty 09.09 2008
klo 03:38

Nuoren tytön unelma
Päivitetty 19.08 2008

kymmenen kiloa laihempi minä
Päivitetty 21.11 2011
klo 17:17

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Nostavatko e-pillerit painoa?

(28.02.2011)Ehkäisypillerien vaikutukset naisten painoon ovat herättäneet mielipiteitä puolesta ja vastaan. Esimerkiksi monilta keskustelupalstoilta löytyy naisia, jotka väittävät e-pillerien käytön aloittamisen nostaneen painoa, ja onpa asiaa myös tutkittu. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, että aiheita, jotka koskettavat ihmiset painoa, on erittäin vaikea tutkia. Tähän mennessä tehdyt tutkimukset ovatkin jääneet tuloksiltaan riittämättömiksi todistamaan sen, että ehkäisyvalmisteet todella nostaisivat naisten painoa.

Vastikään Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa asiaan on myös vihdoin saatu tutkimuksiin perustuva vastaus, joka on ei: ehkäisypillerit eivät lisää painoa niitä käyttävillä naisilla.

Tutkimus toteutettiin reesusmakakeilla eli reesusapinoilla, joita käytettiin siitä syystä, että niin sanottuja muuttuvia tekijöitä, esimerkiksi kalorien saantia, pystyttiin paremmin kontrolloimaan. Lisäksi reesusmakakien sukupuolielimet ovat lähes samanlaiset kuin ihmisillä.

Tutkimuksen alussa puolet apinoista oli normaali- ja puolet ylipainoisia. Kahdeksan kuukauden tutkimusaikana reesusmakakit saivat niiden painoon suhteutettuja e-pilleriannoksia, jolloin annostus vastasi ihmisten käyttämiä. Tutkijat seurasivat tutkimusaikana apinoiden painoa, ruoansaantia, aktiivisuustasoja, kehon rasvapitoisuutta ja lihasmassaa.

Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että normaalipainoisten apinoiden ryhmässä reesusmakakien paino pysyi koko tutkimusajan ennallaan, kun taas ylipainoisten apinoiden ryhmässä paino jopa putosi, lähes yhdeksällä prosentilla, ja myös kehon rasvatasot tippuivat perusaineenvaihdunnan kiihtymisen myötä. Ruoan syönnissä, aktiivisuustasoissa tai lihasmassoissa ei tapahtunut tutkimusaikana muutoksia.

”Tämän tutkimus osoittaa, että huoli e-pillerien käytöstä aiheutuvasta painonnoususta näyttää perustuvat enemmän fiktioon kuin faktaan”, kertoo tutkija Judy Cameron.

Tutkijat pitävät tuloksia äärimmäisen tärkeinä, sillä huoli painonnoususta kalvaa monia e-pillereitä harkitsevia naisia, ja tämän seurauksena monet välttelevät niitä. Se puolestaan voi johtaa ei-toivottujen raskauksien kohonneeseen riskiin.

”Todennäköisesti suurin syy, miksi tämä uskomus [e-pillerit lisäävät painoa] jatkaa elämistään on se, että painonnousu, jota näyttää tapahtuvan vanhenemisen myötä, laitetaan lääkkeiden syyksi. Me ymmärrämme, että kädellisillä tehty tutkimus ei voi täysin sulkea pois ehkäisyvalmisteiden ja painonnousun välistä yhteyttä ihmisillä, mutta tutkimus vahvasti osoittaa, että naisten ei tarvitsisi olla niin huolissaan kuin he aiemmin ovat olleet”, Cameron totesi lopuksi.

Lähde: Oregon Health & Science University

 

                                                    Antti Voutilainen, toimittaja

Lue lisää ehkäisystä - Ehkäisyklinikka, Tohtori.fi
Lue uutisia painonhallinnasta

Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.