Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

Sipsihirmu
Päivitetty 21.10 2008
klo 11:38

Aina vaan paksu
Päivitetty 04.10 2015

PainoPois
Päivitetty 08.01 2012
klo 15:01

Läskit lähtee NYT!
Päivitetty 08.07 2012

27 kiloo lähtee ny!!!! :)
Päivitetty 09.12 2008

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Tämä mauste kontrolloi ruokahalua ja auttaa laihtumaan

(23.05.2011)Tavallisen paprikan syöminen saattaa olla hyväksi, sillä se auttaa kontrolloimaan ruokahalua ja voi jopa lisätä kalorien palamista, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Vaikutukset olivat tutkimuksen mukaan korostuneita sellaisilla ihmisillä, jotka eivät normaalisti käytä paprikaa mausteena ruoanlaitossa.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi chilin sisältämä, tulisuutta aiheuttava kapsaisiini voi ehkäistä näläntunnetta ja lisätä energian kulutusta eli käytännössä kalorien palamista. Yleensä tutkimuksissa on kuitenkin käytetty niin suuria kapsaisiinimääriä, etteivät ne vastaa tavallisen kuluttajan ruokatottumuksia.

Vastikään Physiology & Behavior –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa sen sijaan tutkittiin paprikamausteen vaikutuksia käyttämällä sellaisia määriä, joita kuka tahansa saattaisi syödä: noin yhtä grammaa eli suurin piirtein teelusikallista tavallista kuivattua cayennepippuria, joka on yksi maailman eniten käytetyistä mausteista.

Kuusi viikkoa kestäneeseen tutkimukseen osallistui yhteensä 25 henkilöä, joista noin puolet piti mausteisesta ruoasta ja puolet eivät. Mausteisesta ruoasta pitävät käyttivät aterioissaan 1,8 grammaa paprikamaustetta ja ei-niin-mausteisesta ruoasta pitävät maustoivat ateriansa 0,3 gramman paprikamäärällä.

Tutkijoiden mukaan yleisesti oli havaittavissa, että paprikan käyttö lisäsi koehenkilöiden ruumiinlämpöä ja poltti enemmän kaloreita luonnollisessa energiankulutuksessa.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että he, joiden ruokavalioon ei aiemmin ollut kuulunut paprikamausteet, kokivat myös näläntunteen ja mielitekojen hiipumista, etenkin rasvaisia, suolaisia ja makeita ruokia kohtaan. Vaikutus alkoi hävitä sitä myöten, kun ihminen tottui käyttämään paprikamaustetta. Tutkijat haluaisivatkin seuraavaksi selvittää, kauanko paprikamauste vaikuttaa aiemmin mainitulla tavalla, ja miten vaikutusta saataisiin jatkettua pidemmäksi ruokavaliota säätämällä.

Tutkimuksessa mukana olleen professori Richard Mattesin mukaan paprikan vaikutuksia ei voi saada syömällä kapsaisiinikapseleita, sillä makuaisti maksimoi ruoansulatusprosessin, joten paprika tulisi nauttia esimerkiksi mausteena. Mattes totesikin, että ”se polte suussa on vastuussa [paprikan] vaikutuksista”.

Tutkijoiden mukaan paprika ei kuitenkaan ole ratkaisu yhä yleistyvään ylipaino-ongelmaan, mutta yhdistettynä muutoin terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon sekä liikuntaan, voi siitä olla hyötyä jopa laihduttamisessa.

Lähde: Purduen yliopisto
                                                   Antti Voutilainen, toimittaja

Lue myös:

Näin pysyt ihannepainossasi

 

Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.