Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

suurenmoinen
Päivitetty 27.10 2010
klo 22:02

Kymmenen kiloa pois neljässä kuukaudessa
Päivitetty 11.03 2012
klo 16:22

Tänne on tultu onnistumaan!
Päivitetty 06.05 2014
klo 08:17

Uusi minä,tai no vanha..
Päivitetty 23.01 2012

Punaprinsessan koitos
Päivitetty 21.01 2014
klo 13:24

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Voiko vatsa haljeta, jos syö liikaa?

(28.11.2011)Joulun lähestyessä moni löysää vyötään ja rentoutuu syömisenkin kanssa. Jouluähkyssä moni voi miettiä, voiko vatsa oikeasti haljeta, kun on syönyt liikaa? Vastaus on: kyllä voi. Yli äyräidensä päätyvä syöminen voi vahingoittaa vatsaa vakavastikin. Ylensyönnin vaikutuksesta vatsaan uutisoi Msn.com –sivusto.

Indianan lääketieteellisen yliopiston apulaisprofessori Rachel Vreeman kertoo, että ylensyönnin seurauksena haljennut vatsa on harvinaista, mutta mahdollista. Maailmassa on tunnettuja tapauksia, jossa liiallinen kertasyöminen on aiheuttanut ihmisen kuoleman.

Vatsalaukku vetää normaalisti 1-1,5 litraa ruokaa tai juomaa. Jos vatsassa on 1,5 litran edestä sisältöä, voi normaali-ihminen jo tuntea olonsa pahoinvoivaksi. Tämä ei kuitenkaan vielä koidu kuolemaksi, sillä tiukan paikan tullen vatsalaukku voi venyä jopa kolmelitraiseksi. Vakavia ongelmia seuraa, jos vatsaan tulee enemmän tavaraa. Repeämiä alkaa syntyä, jos vatsassa on viiden litran edestä sisältöä.

Vreemanin mukaan vaaralliseksi äityvä ylensyöminen on usein yhteydessä jonkinasteiseen syömishäiriöön tai mielenterveyshäiriöön. Ihminen lopettaa yleensä syömisen siinä vaiheessa, kun pahoinvointi ja yökkäily iskevät. Överisyöjät jatkavat kuitenkin syömistä yökkimisen uhallakin. Seurauksena keho ei enää kestä ruuan tai juoman määrää, ja vatsalaukku kärsii vahinkoja.

Usein todellisten ylensyöjien keho ei enää toimi kuten sen pitäisi, eikä pahoinvointivastetta ehkä tule ollenkaan. Jos liiallista ruokaa ei oksenneta ulos, ja vatsalaukku on pingottunut äärimmilleen, sen kudokset heikentyvät ja lopulta repeävät. Tällöin vatsalaukun sisältö pääsee elimistöön, ja voi aiheuttaa siellä kovaa kipua ja vakavan tulehduksen. Jos vatsalaukku on vahingoittunut repeämiin saakka, ainoa korjausvaihtoehto on kirurginen toimenpide.

                                                     Kaisa Kakko, toimittaja
Lue myös:

Näin vältät lihomisen pikkujouluaikaan

 

Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.