Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

Läskisota
Päivitetty 10.06 2009
klo 07:38

Tänään alkoi
Päivitetty 27.06 2011

Because im worth it
Päivitetty 07.01 2014
klo 16:46


Jätän sinut nakkipaketti !!!!
Päivitetty 11.05 2011
klo 14:25

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Liian kova laihdutus heikentää aivoja

(16.01.2009)

On hyvin yleistä päättää ryhtyvänsä laihdutuskuurille. Se, mitä kaikki eivät välttämättä kuitenkaan ota huomioon on laihduttamisen vaikutukset aivoihin.

Itse asiassa useat eri tutkimukset ovat osoittaneet, että kalorien, hiilihydraattien ja rasvojen laskeminen vaikuttaa elimistöön huolestuttavasti. Jopa siinä määrin, että lähimuisti alkaa kärsiä.

Se, miten me syömme vaikuttaa älyymme myös muilla tavoin. Tässä Msnbc-verkkosivuston nimeämät 5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää aivojen ruokkimisesta:

1. Aivot tarvitsevat paljon polttoainetta

Aivot ovat kooltaan vain 2 prosenttia koko ruumiinpainostamme, mutta kuluttavat hurjat 20 prosenttia päivän aikana kertyneistä kaloreista. Aivot ottavat energiansa glukoosista, jota saa pääasiassa hiilihydraateista (hedelmät, vihannekset, viljat jne.). Vain äärimmäisessä tapauksessa aivot käyttävät energianlähteenään jotain muuta ravintoainetta.

Glukoositasojen laskiessa oireena on usein sekava ajattelu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitäisi syödä tai juoda sokeripitoisia ruokia tai juomia koko ajan. Liiallisen glukoosimäärän on itseasiassa havaittu vahingoittavan hitaasti, mutta varmasti kaikkia elimistön soluja, myös aivosoluja.

2. Aloita napostelu

Aivot tarvitsevat sopivan määrän ruokaa kerrallaan. Ei siis liian vähän, eikä liian paljon. Asiantuntijoiden mukaan yksi taktiikka on syödä usein, mutta pienempiä annoksia. Aivot toimivat parhaiten, kun veressä on noin 25 grammaa glukoosia eli noin yhden banaanin verran.

3. Syö ruokia, joilla on alhainen glykeeminen indeksi

Glykeeminen indeksi (GI) kertoo, miten ruoka-aine vaikuttaa verensokeritasoon (glukoosi). Esimerkiksi kekseillä on korkea glykeeminen indeksi, sillä ne nostavat verensokeritason ylös nopeasti. Sen sijaan tuoreilla porkkanoilla indeksi on alhainen.

Kuitupitoisilla ruoilla on yleensä alhainen GI, ja jos mukaan lisää hieman rasvaa tai proteiinia glukoosin imeytyminen hidastuu entisestään. Näin siis tumma kokojyväleipä makkaransiivulla on aivoystävällinen vaihtoehto. Avainsana on tasapainoinen ruokavalio, josta löytyy kaikki pääravinteet; hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit.

4. Tunne rasvat

Vaikka rasva alentaakin glykeemistä indeksiä, kaikki rasvat eivät ole yhtä hyviä. Kaikkein pahimpia ovat transrasvat, joita on muun muassa pikaruoissa. Seuraavaksi huonoin vaihtoehto ovat tyydyttyneet rasvat. Kaikein terveellisin vaihtoehto on tyydyttämättömät rasvat.

Aivot muodostuvat 60 prosenttisesti rasvasta, joten ne tarvitsevat sitä myös toimiakseen kunnolla. Alhainen kolesterolitaso on yhdistetty muun muassa masennukseen, väkivaltaisuuteen ja epäsosiaaliseen käytökseen. Täysin rasvaton ruokavalio ei siis missään nimessä ole terveellinen.

5. Tunne itsesi

Yleistyksistä huolimatta ruoka vaikuttaa kaikkien aivoihin hieman eri tavalla. Esimerkiksi lapset tai hyvin hoikat saattavat tuntea huimausta tai pahoinvointia nopeammin kuin normaalipainoinen mikäli verensokeri laskee liian alas.

Myös ruokailutottumuksilla on merkitystä: ihmiset, jotka syövät jatkuvasti liian vähän, treenaavat liikaa tai jättävät aterioita välistä voivat muuttua sekaviksi jopa pienen glukoositason alenemisen johdosta.

Kun syö tasapainoisesti ei ongelmia pitäisi syntyä. Tutkija Michael Green Astonin yliopistosta Englannista kiteyttää asian napakasti.

- Kaikki trendidieetit ovat totaalista roskaa. Painonhallinnassa hyötyä on ainoastaan siitä, että syö vähäglykeemisesti.

                                                         Noora Dahmane, toimittaja
Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.