Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

Ny tai ei koskaan....
Päivitetty 29.08 2008
klo 07:46


Thick Madame
Päivitetty 28.10 2009
klo 04:33

Ikuinen laihduttaja miten kauaksi?
Päivitetty 05.11 2013
klo 15:49

Kyllästynyt elämäntapoihinsa..
Päivitetty 05.02 2009
klo 20:25

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Näissä 9 ruoassa on sokeria enemmän kuin uskotkaan

(20.03.2012)

Vähäsokerisen dieetin noudattaminen ei välttämättä ole helppoa, sillä useissa terveelliseltäkin kuulostavissa ruoissa voi olla yllättävän paljon sokeria. Varo näitä Everyday Healthin listaamia sokeriansoja, jos haluat välttää ruokavaliossasi ylimääräistä sokeria.

1. Myslipatukat


Myslipatukoita kyllä mainostetaan terveysruokana, mutta siitä huolimatta useimmat niistä sisältävät paljon lisättyä sokeria. Myslipatukan sijasta kannattaa sekoittaa oma välipala esimerkiksi kourallisesta pähkinöitä, kuivista kaurahiutaleista sekä kuivatuista hedelmistä, joissa on luonnollista sokeria. Omaan sekoitukseen voi jopa lisätä hiukan tummaa suklaata. Näin saat tarvittavat ravintoaineet ja energian ilman ylimääräistä sokeria.

2. Murot


Kulhollinen muroja sopii hyvin aamiaiseksi, varsinkin jos niissä on paljon kuituja ja syöt ne maidon kanssa. Kannattaa kuitenkin lukea muropaketin kyljestä sokeripitoisuus, sillä murot saattavat olla varsinainen kaloripommi. Yhdessä annoksessa voi olla jopa 13 grammaa sokeria kun taas toisissa muroissa sokeria voi olla vain muutama gramma per annos.

3. Grillauskastike


Jos olet tehnyt itse grillauskastiketta, tiedät, että siihen lisätään yhtä tai useampaa luonnollista sokeria, kuten hunajaa, melassia tai ruskeaa sokeria. Pullotetuissa grillauskastikkeissa voi olla 11 grammaa lisättyä sokeria per annos. Eli kun sivelet pihvillesi kastiketta, lisäät siihen samalla sokeria. Grillauskastikkeen sijasta liha kannattaa maustaa ennen paistamista, jos haluat välttää ylimääräistä sokeria.

4. Ketsuppi


Ruokalusikallisessa ketsuppia on noin teelusikallinen sokeria, ja ketsuppi sisältääkin hämmästyttävän määrän lisättyä sokeria. Ketsupin ostajan pitääkin olla hyvin tarkka etikettiä lukiessaan, sillä ainesosissa ei välttämättä mainita sokeria ollenkaan. Sokerintyyppisiä ainesosia ovat maissisiirappi, durra, glukoosi, fruktoosi, laktoosi, sakkaroosi, maltoosi sekä mehutiivisteet, kuten viinirypäle- tai omenamehu.

5. Tomaattikastikkeet ja -keitot


Ketsupin tapaan tomaattikastikkeissa ja -keitoissa voi myös olla runsaasti lisättyä sokeria. Jos kokkaat näitä alusta asti itse, saatat lisätä karamellisoitua sipulia tai porkkanaa tasoittaaksesi tomaattien happoisuutta. Kaikissa tomaattituotteissa ei kuitenkaan ole runsaati lisättyä sokeria, joten kannattaa ottaa tavaksi etikettien tarkistaminen. Esimerkiksi tomaattisose ja salsa ovat hyviä vaihtoehtoja vähäsokeriseen ruokavalioon.

6. Hedelmämehu


Mehuissa on usein runsaasti sokeria, eivätkä ne tyydytä ruokahalua kovin hyvin. Vaikka etiketissä sanottaisiinkin mehun olevan 100 prosenttisesti luonnollista ja sisältävän vain luonnollisia sokereita, saattaa jokaisessa lasillisessa silti oli runsain määrin sokeria.

7. Jäätee


Mehun tapaan jäätee saattaa vaikuttaa terveellisemmältä kuin esimerkiksi limsat, mutta todellisuudessa jääteessä on usein aivan yhtä paljon sokeria ja yhtä vähän ravintoarvoa kuin limsassa. Sekä musta että vihreä tee ovat kyllä hyväksi terveydelle antioksidanttiensa takia, mutta muista valita makeuttamaton vaihtoehto.

8. Maustettu jogurtti


Jogurtti tekee hyvää ruoansulatukselle, joten sitä on vaikea kuvitella sokeripommiksi. Maustetussa jogurtissa saatta kuitenkin olla jopa 6–7 teelusikallista lisättyä sokeria per annos. Siksi kannattaakin syödä ennemmin maustamatonta jogurttia ja lisätä siihen itse esimerkiksi hiukan hunajaa tai marjoja ja hedelmiä.

9. Kuivatut hedelmät


Kuivatut hedelmät voivat olla terveellinen välipala, mutta liiallisissa määrin voit päätyä ahmimaan merkittävän määrän luonnollista sokeria. Kuivatuissa hedelmissä on kuitenkin myös runsaasti kuituja, vitamiineja ja mineraaleja, jotka kompensoivat sokerin määrää. Muista kuitenkin kohtuus! 

                                            Johanna Rytkönen, toimittaja
Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.