Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

25v. kriisi
Päivitetty 25.11 2008
klo 23:18

Rantakuntoon 2043
Päivitetty 20.02 2009
klo 14:13


Nyt se on loppu...
Päivitetty 24.01 2013

Ikuinen paino ongelma/Nyt on pakko onnistua.
Päivitetty 15.03 2012
klo 15:17

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

5 faktaa vähärasvaisesta ruokavaliosta

(07.06.2009)

 

Runsasrasvainen ruoka lihottaa. Lisäksi se sisältää runsaasti kovaa rasvaa, joka kohottaa kolesteroliarvoja ja heikentää sokeriaineenvaihduntaa. Vähärasvainen ruokavalio on laihduttajien kulmakivi, mutta rasvaa ei saa kokonaan unohtaa.

Elimistömme tarvitsee pehmeää rasvaa, sillä se sisältää tärkeitä välttämättömiä rasvahappoja sekä rasvaliukoisia vitamiineja. Lue 5 faktaa vähärasvaisesta ruokavaliosta ja opi kiinnittämään rasvojen valintaan huomiota ruokavaliossasi!

1. Laske oma rasvantarpeesi! Elimistömme tarvitsee rasvaa 25–35 % kokonaisenergiansaannista. Naisilla tämä on keksimäärin 60g, miehillä 80g päivässä. Voit laskea oman keskimääräisen rasvantarpeesi (30 % energiansaannista) näin:
Energian tarve päivässä (kcal) x 30 / 100 / 9 = Rasvan määrä päivässä grammoina.
Tämä määrä on kuitenkin keskimääräinen arvio ja laihdutuskuurilla siitä voi hiukan nipistää.

2. Tee rasvaremontti! Kovaa rasvaa suositellaan saatavaksi korkeintaan 1/3 rasvojen osuudesta. Suurin osa ruokavalion rasvasta tulisi siis olla pehmeää rasvaa. Rasvoja karsiessasi, suosi vähärasvaisia tuotteita ja terveellistä linjaa, mutta älä silti unohda kasvimargariinia pois leivänpäältä, äläkä öljylorausta salaatinkastikkeesta, sillä juuri ne ovat hyviä pehmeän rasvan lähteitä.

3. Onko kevyt kevyttä? Maininta ”kevyt” ei aina takaa tuotteen vähärasvaisuutta. Kevyttuotteesta voidaan puhua silloin, kun elintarvikkeessa on ainakin 30 % vähemmän energiaa kuin tavallisessa vastaavassa tuotteessa. Kurkkaa aina tuotteen ravintosisältöön ja tarkasta tarkemmat arvot sieltä. Esimerkiksi kevytmajoneesi voi olla perinteistä majoneesia kevyempää, mutta sisältää silti melko lailla rasvaa.

4. Voileipä ei lihota, päällysteet kyllä. Vähennä piilorasvan saanti ruokavaliossasi minimiin, sillä tällöin myös kovan rasvan saanti vähenee. Maito- ja lihatuotteet kannattaa valita vähärasvaisina, samoin leivonnaisten määriin kiinnittää huomiota. Voileipä ei lihota, mutta sen päällinen kyllä. Ole siis tarkkana juustojen ja makkaroiden, kuten myös viinereiden, piirakoiden, pasteijoiden, sipsien ja suklaiden kanssa. Näistä kertyy helposti piilorasvaa enemmän kuin on tarpeen.

5. Kasvirasvaa kohtuudella. Kasvirasvat, kuten rypsi-, oliivi- ja pellavaöljy, ovat hyviä pehmeän rasvan lähteitä. Samoin rasvaiset kalat ovat hyviä omega-3:n lähteitä. Laihduttajan kannattaa kuitenkin muistaa se, että energian määrä on vakio niin pehmeässä kuin kovassa rasvassa. Näin ollen oliiviöljyäkin kannattaa laittaa salaattiin vain loraus ja kasvimargariinia kevyt sipaisu leivälle.

 

Valitse näistä (rasvan määrä 100 grammaa kohti):

• keittokinkku 4,5 g – meetvursti 37,6 g
• kevytjuusto ( 5 %) 5 g - kermajuusto 29 g
• kananliha 12 g – sianliha 16,3 g
• mehujäätelö 3,2 g – kermajäätelö 11,6 g
• kana-kasvisrisotto (1 annos) 15 g - pikaravintolan kerroshampurilainen ja ranskanperunat 53 g/annos

Lähde: Sydänliitto, Fineli

 

Lue myös:

8 vinkkiä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon - Pudottajat.fi

Varo piilorasvaa, vältä näitä! - Pudottajat.fi

                                                            Mari Kataja,toimittaja

Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.