Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

To the Better Future
Päivitetty 05.11 2011
klo 23:12


Julkinen nöyryytys
Päivitetty 07.10 2009
klo 01:37

Niskasta kiinni ja menoksi
Päivitetty 21.06 2011

Makeanhimo
Päivitetty 01.02 2012
klo 22:35

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Tutkimus: laihduttaminen on vaikeaa

(15.11.2009)

Suomen Apteekkariliiton syyskuussa tekemän verkkokyselyn mukaan painonhallinta koetaan yleisesti vaikeaksi. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 4 289 suomalaista. Enemmistö vastaajista (84 %) oli yrittänyt laihduttaa jossain vaiheessa elämäänsä, ja jopa noin joka neljäs oli laihduttanut kuusi kertaa tai useammin. Lähes 70 % kertoi pitävänsä ammattilaisen antamaa henkilökohtaista painonhallintatukea tärkeänä.

Vastanneista 13 % kertoi, että ei ole koskaan laihduttaessaan päässyt tavoitteisiinsa ja 40 % oli päässyt tavoitteisiin harvoin. Vain noin kolmasosa koki useimmiten saavuttaneensa haluamansa painon.

Kyselystä kävi myös ilmi, että laihdutetut kilot tulevat lähes aina takaisin. Vain neljäsosa vastanneista sanoi, ettei paino ole koskaan palannut entiselleen laihdutuksen jälkeen.

Tyypillisimmin painonnousua yritetään hillitä lisäämällä liikuntaa, vähentämällä syömistä ja muokkaamalla ruokavaliota terveellisempään suuntaan.

Vähän uskoa vähähiilihydraattiseen ruokavalioon

Vastaajia pyydettiin arvioimaan eri painonhallintamenetelmien tehokkuutta asteikolla 1-5 (5=erittäin tehokas, 1= ei lainkaan tehokas). Liikunnan lisääminen sai kokonaisarvosanaksi 4,5, ruokaremontti 4,4 ja syömisen vähentäminen 4,2. Lähes puolet vastanneista sen sijaan piti vähähiilihydraattista ruokavaliota tehottomana painonhallinnan kannalta ja se sai tehokkuusarvosanaksi 2,6.

Ihminen vai internet?

Internet-palveluiden tarjoamaa painonhallintatukea tärkeänä tai erittäin tärkeänä piti 37 % vastaajista, kun taas 26 % ei pitänyt sitä tärkeänä tai lainkaan tärkeänä.

Sen sijaan 67 % piti ammattilaisten antamaa henkilökohtaista tukea tärkeänä tai erittäin tärkeänä apuna painonhallinnassa.

- Teoriassa painon pudottaminen on yksinkertaista: täytyy kuluttaa enemmän kuin syö. Monille tällaisen elintapamuutoksen tekeminen on kuitenkin erittäin vaikeaa ilman ammattilaisen antamaa henkilökohtaista tukea, jolla voidaan vahvistaa motivaatiota ja muutosvalmiutta kunkin omassa arkielämässä, sanoo asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Apteekkariliitosta.

Apteekkariliiton painonhallintakyselyyn vastanneista valtaosa (92 %) oli naisia. Liki puolet (46 %) vastaajista oli 31-50 -vuotiaita, 30 % yli 50-vuotiaita, 22 % 18-30 -vuotiaita ja prosentti 18-vuotiaita.

                                                   Antti Voutilainen, toimittaja

Lue myös:
Laske painoindeksisi
Aloittelijan opas - näin laihdut pysyvästi

Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.