Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

Katyanan laihisprojekti
Päivitetty 25.04 2010


Yrittänyttä ei laiteta
Päivitetty 22.03 2009
klo 13:01

Pakko onnistua
Päivitetty 28.01 2014
klo 10:12

Maisa laihtuu
Päivitetty 18.04 2013
klo 18:54

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Varo, ettet treenaa väärin!

(21.03.2010)

Lihaskuntoharjoittelu on tärkeää, mutta myös vahingollista, jos sitä ei tee oikein. Varo seuraavia WebMD.comin listaamia virheitä treenauksessa.

1. Ylätalja

Ongelma: Monet ihmiset treenaavat ylätaljalla vetämällä tankoa niskaa kohti. Harvoilla ihmisillä on niin joustavat olkapäänivelet, että he voivat tehdä tämän liikkeen oikein. Väärin tehty liike voi vahingoittaa olkapäitäsi. Lisäksi jos ylätaljan tanko osuu niskaasi, se voi aiheuttaa vaurioita kaulanikamaan. Älä vedä ylätaljaa niskan taakse.

Turvallisempi tapa: Nojaa hieman taaksepäin ja ota ylätaljasta hieman olkapäitäsi leveämpi ote. Vedä ylätalja eteesi kohti rintakehää. Pidä lapaluut yhdessä. Käytä vatsalihaksia vartalon tasapainottamiseen. Tämä liike kehittää yläselän lihaksia.

2. Pystypunnerrus

Ongelma: Kun nostat painoja niskan takaa suorille käsivarsille, se voi aiheuttaa samanlaisia vaivoja kuin ylätaljan vetäminen pään taakse.

Turvallisempi tapa: Olkapäille parempi vaihtoehto on pitää tankoa vartalon etupuolella. Älä laske tankoa solisluiden alapuolelle. Seiso vartalo suorassa. Voit myös treenata tätä liikettä istuen. Jos istut, pidä huoli että selkäsi on tukea vasten, mutta silti luonnollisessa asennossa.

3. Pystysoutu

Ongelma: Painojen nostaminen tangolla vartalon edessä leuan alla puristaa olkapäiden hermoja kasaan ja voi vahingoittaa olkapäitä.

Turvallisempi tapa: Voit treenata olkapäitäsi erillisillä painoilla, nostaen painoja kummallakin kädellä vartalon sivuilla.

4. Jalkaprässi

Ongelma: Kun makaat selälläsi ja työnnät painoja jaloillasi, polvien liiallinen taivuttaminen voi olla jaloillesi ja selällesi haitallista.

Turvallisempi tapa: Kun makaat laitteessa, pidä huoli ettet taivuta vartaloasi liikaa. Älä myöskään koukista polvia enempää kuin 90 asteen kulmaan.

5. Jalkakyykky Smith-laitteen avulla

Ongelma: Laitteen avulla tehdyt jalkakyykyt pakottavat vartalon tiettyyn asentoon, mikä ei aina ole hyväksi. Väärä asento voi olla vahingollista lihaksille.

Turvallisempi tapa: Jalkakyykyn tekemiseen ei välttämättä tarvitse painoja. Jos kuitenkin haluat intensiivisemmän tehon harjoitukseen, painojen käyttäminen voi auttaa. Seiso jalat hartioiden leveydellä, pidä selkä suorassa ja kyykisty hitaasti. Työnnä lantiota taakse kuin olisit istumassa tuoliin. Pidä kantapäät lattiassa ja paino kokonaan jalkojen päällä. Taivuta polvia enintään 90 asteeseen. Nouse ylös hitaasti.

6. Crosstrainer

Ongelma: Jos nojaat liikaa eteenpäin ja roikut kahvoissa tai etunojassa, kehosi on väärässä asennossa ja rasittaa liikaa selkääsi, olkapäitäsi sekä kyynärpäitäsi.

Turvallisempi tapa: Laita vastus sinulle sopivalle tasolle eikä liian raskaaksi. Liian raskas vastus saa sinut roikkumaan

laitteessa ja puristamaan väärällä tavalla. Askella luonnollisesti ja sopivilla liikkeillä. Säästä myös lehdenlukeminen harjoittelun jälkeiseksi ajaksi, näin voit keskittyä kunnolla oikeisiin liikkeisiin.

7. Tietyn vartalonkohdan treenaaminen

Ongelma: Jos haluaisit esimerkiksi poistaa rasvaa vain tietystä kehonosasta, saatat ajatella että kannattaa treenata vain sitä aluetta. Siltikään esimerkiksi pelkkien vatsalihasten harjoittaminen ei poista kaikkea rasvaa vatsasta.

Turvallisempi tapa: Aerobinen harjoittelu kuluttaa kaloreita, mutta vastuksien kanssa treenaaminen on myös suuressa asemassa, jos haluat polttaa rasvaa. Lihasharjoittelu piristää aineenvaihduntaasi, jolloin kalorit kuluvat myös silloin kun et treenaa.

8. Painojen nostaminen tukivyön avulla

Ongelma: Moni ihminen käyttää selkää tukevaa vyötä liian usein. Jos sinulla ei ole selkävammaa, tai et nosta raskaita painoja, tukivyö ei ole aina välttämätön. Liiallinen tukivyön käyttö voi löyhentää lihaksiasi, joita kuitenkin tarvitset koko ajan.

Ratkaisu: Vähennä tukivyön käyttöä. Käytä sitä vain silloin, kun se on välttämätöntä.

9. Mikä tahansa treenaus väärissä kengissä

Ongelma: Vaikka tekisit kaiken oikein, vääränlaiset jalkineet voivat vesittää kuntoilusta saatua hyötyä. Vääränlaisten kenkien käyttäminen lisää nivelten ja jalkapohjien rasitusta sekä voi aiheuttaa jännetulehduksia.

Ratkaisu: Oleellista oikeiden kenkien valinnassa on niiden käyttötarkoitus, eli harrastamasi urheilutyyppi. Hanki jalkineet urheilujalkineisiin erikoistuneista liikkeistä, ja käytä hankinnoissasi asiantuntija-apua. Vaihda myös kuluneet kengät uusiin.

                                                          Kaisa Kakko, toimittaja

 

Lue myös:

5 vinkkiä venyttelyyn
Näin laihdut pysyvästi

Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.