Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

Erään parikymppisen elämää.
Päivitetty 17.04 2011
klo 19:06

Pullukka pudottaa
Päivitetty 14.04 2013
klo 10:01

elämän läskit
Päivitetty 17.08 2008

Apua!? :S
Päivitetty 26.02 2011

Jälkimmäinen kymppi
Päivitetty 14.01 2013
klo 14:41

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Huonontaako hiilihydraatiton dieetti muistia?

(22.12.2008)

Hiilihydraatiton ruokavalio saattaa auttaa painon pudotuksessa, mutta se voi myös edesauttaa muun muassa muistin huononemista, väittää tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Tutkimuksessa huomattiin laihduttajien, jotka välttivät tärkkelyspitoisia ruokia, menestyvän huonommin älyllisissä testeissä verrattuna niihin laihduttajiin, jotka söivät myös vähän pastaa, leipää ja perunaa.

- Hiilihydraatit ovat niin tärkeitä energian lähteitä aivoille, että älyllinen suorituskyky saattaa laskea jo viikossa Atkins-tyylisen dieetin aloittamisen jälkeen, tutkijat totesivat.

Päätutkija, lääkäri Holly Taylor sanoi tutkimuksen todistavan, että ravinnolla on välitön vaikutus kognitiiviseen käyttäytymiseen. Suosituilla vähähiilihydraattisilla tai hiilihydraatittomilla dieeteillä on negatiivinen vaikutus ajatteluun ja älylliseen toimintakykyyn.

Kaikkein suosituin vähähiilihydraattinen dieetti on Atkins, jonka suosio oli huipussaan 2000-luvun alussa. Dieetti kieltää hiilihydraatit, eli sokerit, jauhot ja perunat, mutta sallii proteiinin ja rasvan. Myös jotkut hedelmät ja vihannekset ovat kiellettyjä.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin vähähiilihydraattisten dieettien vaikutusta aivojen toimintakykyyn parilta kymmeneltä 22-55-vuotiaalta naiselta. Vapaaehtoiset laitettiin joko vähähiilihydraattiselle tai vähäkaloriselle dieetille.

Jo viikon sisään tutkijat huomasivat kymmenellä vähähiilihydraattisen dieetin aloittaneella naisella heikkenemistä älyllisissä testeissä verrattaessa toiseen ryhmään. Testeissä tutkittiin muun muassa tarkkaavaisuutta, lähi- ja pitkäaikaismuistia, visuaalista tarkkaavaisuutta ja avaruudellista hahmottamiskykyä. Näläntunteessa ei ollut eroja testiryhmien välillä.

Tutkijat uskovat vaikutuksen johtuvat siitä, että vähähiilihydraattinen dieetti vähentää glukoosin, eli veren sokerin määrää elimistössä. Vähähiilihydraattinen dieetti tarkoittaa siis, että aivot saavat vähemmän polttoainetta, mikä voi olla vahingollista oppimiselle, muistille ja ajattelulle.

Vaikka tutkimus kesti vain kolme viikkoa, tutkijat uskovat sen todistavan, että laihduttaminen saattaa vaikuttaa painon tippumisen ohella myös muihin merkittäviin kehon toimintoihin.

Aiheesta uutisoi Daily Mail 12.12.2008 ”Women who cut out carbohydrates could lose their memory”.

Lue lisää:
Ruoan peruspilarit

                                                    Noora Dahmane, toimittaja
Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.