Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

Katyanan laihisprojekti
Päivitetty 25.04 2010


Yrittänyttä ei laiteta
Päivitetty 22.03 2009
klo 13:01

Pakko onnistua
Päivitetty 28.01 2014
klo 10:12

Maisa laihtuu
Päivitetty 18.04 2013
klo 18:54

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Syö näin ja jaksat treenata paremmin!

(18.04.2010)Ravitsemuksella voidaan vaikuttaa positiivisesti niin terveyteen, vireyteen kuin suorituskykyynkin. Säännöllisellä aterioinnilla verensokeri- ja ravinnepitoisuudet pysyvät kehossa tasaisina, jolloin virtaa ja keskittymiskykyä riittää niin päivän askareisiin kuin myös aktiiviseen liikkumiseen.

Oikein ajoitettu ja fiksusti annosteltu ravinto ehkäisee harjoittelun aiheuttamaa vahinkoa elimistössä ja käynnistää palautumisen sekä kudosten korjausprosessit. Kova harjoittelu saa kehossa aikaan kudosvaurioita synnyttäen samalla pienimuotoisen tulehdustilan kehoomme.

Nesteen ja ravinnon tankkaaminen käynnistää palautumisen, jonka aikana harjoituksen seurauksena syntyneet vauriot korjataan entistä vahvemmiksi ja kudokset aiempaa kestävämmiksi. Kaikki harjoituksen kuluttamat ja tuhoamat ainekset on kuitenkin saatava korjattua ruokavalion avulla.

Syö näin ja jaksat liikkua


Näillä vinkeillä syöt oikein ennen ja jälkeen liikunnan, jolloin jaksat harrastaa monipuolista liikuntaa ilman, että puhti loppuu kesken:

Syö säännöllisesti, äläkä jätä ruokailuja väliin. Syö 5-6 kertaa päivässä muutaman tunnin välein. Aamupala on päivän tärkein ateria. Mutta mikäli aiot liikkua jo heti aamulla, muista syödä kevyesti. Yleinen sääntö on se, että raskaita aterioita juuri ennen liikuntaa ei saisi syödä, vaan välissä pitäisi olla muutaman tunnin tauko. Ennen treenejä voit syödä pienen välipalan, josta saat energiaa.

Noudata ruokaillessasi perinteistä lautasmallia: täytä puolet lautasesta kasviksilla, neljännes perunalla, riisillä tai pastalla, ja viimeinen neljännes kalalla, kanalla tai lihalla. Suosi kuitupitoisia täysjyvätuotteita ja muita pitkäketjuisia hiilihydraatteja, eli esimerkiksi tummaa leipää, pastaa ja riisiä.

Aamupalalla, lounaalla ja välipaloilla voit painottaa hiilihydraatteja, joita elimistö käyttää energian lähteenä. Mitä kovempitehoisesti harjoittelet, sitä suurempi hiilihydraattien osuuden tulisi olla energiankulutuksesta. Kestävyysurheilussa hiilihydraattien tarve korostuu (60 %), kun taas voima-teholajeissa riittää vähempikin saanti (50 %). Hyvälaatuisia hiilihydraatteja saadaan runsaasti mm. täysjyväviljatuotteista; leivästä, puurosta, myslistä, pastasta sekä kasviksista, marjoista ja perunasta.

Syö proteiineja joka aterialla, mutta painota niitä aamu- ja iltapalalla. Proteiinit eivät ole hiilihydraattien tavoin elimistön polttoainetta, vaan rakennusainetta, joiden tärkeimpiä tehtäviä ovat muun muassa solujen muodostus sekä uusiutuvien kudosten korvaaminen. Runsaalla proteiinin saannilla turvataan lihasmassan säilyminen ja saavutetaan kylläisempi olo. Hyvälaatuisia proteiineja saadaan runsaasti esimerkiksi vähärasvaisista maitotuotteista, kalasta, kanasta ja kalkkunasta, vähärasvaisesta lihasta, kananmunasta sekä palkokasveista.

Nauti hyviä rasvoja. Keho tarvitsee riittävästi hyvälaatuista rasvaa esimerkiksi hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan, sekä hermoston toiminnan turvaamiseksi. Rasva sisältää kuitenkin jopa yli puolet enemmän energiaa kuin hiilihydraatit tai proteiinit, joten rasvan kanssa tulee olla tarkkana.

Keho menettää nesteitä liikunnan aikana - muista siis nesteytys

Juo riittävästi ennen ja jälkeen, mutta myös suorituksen aikana. Pääosa kehon nesteistä on vettä, sillä aikuisilla veden määrä on noin 50-70 prosenttia painosta. Lepotilassa keho menettää nesteitä pääasiassa ihon, hengityksen ja virtsaamisen kautta. Liikunnan aikana hikoilu kuitenkin lisää nesteen haihtumista kehosta, jolloin kehon nestemäärä pienenee. Tämä taas johtaa pienempään veriplasman määrään.

Jo kahden prosentin nestevajeessa fyysinen suorituskyky heikkenee merkittävästi. Mutta jos ennen treenejä on huolehdittu riittävästi nesteytyksestä, nestevajeen syntymiseen menee noin kaksi tuntia, vaikka suorituksen aikana ei nauttisi nesteitä. Nyrkkisääntönä voidaankin pitää, ettei alle tunnin mittaisessa kohtuutehoisessa liikunnassa juominen ole välttämätöntä, jos ennen harjoitusta on juotu riittävästi.

Suositeltavaa on myös, että yli 1,5 tunnin suorituksessa osa nesteestä otettaisiin esimerkiksi urheilujuomana. Nestettä tulisi nauttia suorituksen aikana alusta saakka noin 2-3 desilitraa puolen tunnin välein.

Kuten jutun alussa mainitaan, nesteiden ja ravinnon nauttiminen liikunnan jälkeen edistää palautumista. Liikuntasuorituksen jälkeen olisi hyvä saada vähintään hiilihydraatteja ja proteiinia, sekä runsaasti nesteitä. Jos harrastat aktiivisesti liikuntaa, voit harkita palautusjuomien käyttöönottoa, sillä siitä saat kaiken, mitä keho tarvitsee harjoittelun jälkeen.


                                                         Antti Voutilainen, toimittaja


Lue lisää:
5 faktaa sykkeestä

Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.