Etusivu »   Ajankohtaista »  
Ajan-
kohtaista
Blogit

Kannustusta kaivataan!
Päivitetty 25.08 2008
klo 09:26

Second challenge in my life
Päivitetty 28.09 2009

Tästä se taas lähti.
Päivitetty 16.06 2009


Unelma hoikasta vartalosta
Päivitetty 12.12 2010
klo 17:31

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Tämäkin on terveysruokaa - top 6

(13.09.2010)

 

Me suomalaiset tiedämme, että peruna on täyttävää ja terveellistä. Osaamme antaa arvoa myös muille kasvimaissamme muhiville juureksille, metsien marjoille ja hedelmähyllyjen appelsiineille.

Näiden varjoon jää kuitenkin turhan usein joukko todellisuudessa varsin terveellisiä ruokia, jotka eivät koskaan ole päässeet nauttimaan ansaitsemaansa arvostusta.

Onneksi WebMD laittoi asiantuntijat laatimaan listan kuudesta parhaasta terveysherkusta, joiden et edes tiennyt olevan terveellisiä. Lue ja nauti!

1. Pavut ja linssit

Tölkkipavut ovat edullisia, ja ehkä juuri siksi niin aliarvostettuja. Todellisuudessa ne sisältävät runsain mitoin tärkeitä ravinteita kuten proteiinia, kuitua, pitkäketjuisia hiilihydraatteja, rautaa, magnesiumia, sinkkiä…

Säilykkeissä on toki runsaasti suolaa. Yksinkertainen huuhteleminen vedessä voi kuitenkin vähentää tölkkipapujen suolaisuutta jopa 40 prosenttia.

Kaikkien palkokasvien syöminen kannattaa: ne voivat auttaa painonpudotuksessa, alentaa huonoa LDL- ja nostaa hyvää HDL-kolesterolia. Niitä voi käyttää lähes kaikkialla keitoista ja padoista wokkeihin ja kastikkeisiin.

2. Vesimeloni

Jotkut kiertävät ihanan makean vesimelonin kaukaa koska epäilevät, ettei niin makea voi olla terveellistä. Turhaan!

Vesimelonissa on vaikka mitä hyvää: se maistuu kaikille lapsista aikuisiin, sitä on helppo syödä, siinä on vain vähän kaloreita, mutta paljon C- ja A-vitamiinia sekä kaliumia ja lykopeenia. Varsin vetisenä hedelmänä se myös auttaa elimistön nesteytyksessä.

Kaiken lisäksi paksu kuori pitää torjunta-aineet erossa hedelmälihasta.

3. Bataatti

Bataatilla on usein sama, ikävä kohtalo kuin vesimelonillakin: se on niin makeaa, ettei sitä uskoisi terveelliseksi.

Itse asiassa bataatti kuuluu kasvisten kuninkaallisiin. Niissä on runsaasti beetakaroteenia (A-vitamiinin esiaste), C-vitamiinia, kuitua ja kaliumia. Kaiken lisäksi se on niin luonnollisesti makeaa, ettei siihen tarvitse lisätä suuria määriä runsaskalorisia lisukkeita.

Bataatista on moneksi, esimerkiksi paistettavaksi uunissa ranskanperunoiden tapaan tai uuniperunan tyyliin kanelilla, omenasoseella ja ananasmurskalla kuorrutettuna.

4. Punakaali

Punakaalin hyödyistä saa pitkän listan. Kevyt vihannes sisältää paljon kuitua sekä antioksidantteja kuten A-, D- ja K-vitamiinia, foolihappoa ja hivenaineita.

Punakaalilla saa helposti pirteää punaista väriä ja raikkaan kirpeää makua lähes mihin tahansa ruokaan. Sitä voi syödä raakana tai kypsennettynä, sitä voi käyttää pääraaka-aineena esimerkiksi kaalilaatikossa tai lisukkeena keitoissa, salaateissa, laatikoissa, voileipien päällä tai hampurilaisten välissä.

5. Säilyketomaatit

Tuore mielletään lähes aina paremmaksi kuin säilyke. Kuitenkin esimerkiksi tomaattien sisältämä lykopeeni imeytyy parhaiten käsitellyistä elintarvikkeista. Lykopeenia kannattaa popsia, sillä sen on useissa tutkimuksissa todettu suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta.

Tomaatti suojaa sydänkohtaukselta ja aivohalvaukselta
Pizzat, spagettikastikkeet ja lasagnet ovat tutuimpia säilyketomaattien käyttökohteita. Tölkillinen kattaa kokeilla kaataa myös keittojen, patojen tai laatikoiden joukkoon.

Jos tölkkitomaattien maku ei miellytä, kulauta lasillinen tomaattimehua. Sekin on tuoreita tomaatteja parempi lykopeeninlähde ja sisältää paljon C-vitamiinia ja kaliumia, mutta vain vähän suolaa.

6. Maustamaton, rasvaton kreikkalainen jogurtti

Kaikki jogurtit sisältävät runsaasti kalsiumia, kaliumia, proteiinia, sinkkiä sekä B6- ja B12-vitamiinia. Kreikkalaisesta jogurtista erityistä tekee kermainen koostumus ja sen sisältämät probiootit. Lisäksi siinä on tavallista vähemmän laktoosia, mutta jopa kaksinkertaisesti proteiinia.

Herkku on oivaa dieettiruokaa, koska se pitää pitkään kylläisenä. Älä lisää sokeria, vaan makeuta kreikkalainen jogurtti tuoreilla hedelmillä tai marjoilla tai nauti täysjyvämurojen kanssa.

                                                          Suvi Peltola, toimittaja
Lue myös:

4 vinkkiä välttää napostelut
Näin pysyt ihannepainossasi
Kaikki uutiset
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.