Etusivu »   Kalorikeittiö »  Syksyn makuja »  
Blogit


Second challenge in my life
Päivitetty 28.09 2009

Kuntoilulla kohti tavoitetta
Päivitetty 05.11 2009
klo 06:56

Lopulta pääsin alkuun!
Päivitetty 10.06 2013
klo 11:01

25v. kriisi
Päivitetty 25.11 2008
klo 23:18

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Lämpimät syksyiset ruoat



Syksyinen risotto

0.25 tl rouhittua mustapippuria
1 dl raastettua parmesaania
6 dl vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl risottoriisiä
3 rkl ruokaöljyä
1 kpl kesäkurpitsa
2 kpl valkosipulinkynttä
1 kpl salottisipuli
0.5 tl suolaa
2.5 dl kasvirasvasekoitetta (esim. Alpro Soija Cuisine)

Lisäksi tarvitset 2 rkl kasvisfondia. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese ja kuutioi kesäkurpitsa pieneksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä ensin riisi, sipuli- ja valkosipulisilppu ja lisää sitten sekaan kesäkurpitsapalat. Kaada joukkoon vesi, viini ja kasvisfondi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna risoton poreilla hiljalleen noin 10–15 minuuttia. Sekoittele välillä. Tarkista kypsyys maistamalla. Sopivan kypsä riisi on päältä pehmeää ja keskeltä purtavaa. Lisää kasvisrasvasekoite ja anna seoksen kiehua vielä hetken. Risotto on parhaimmillaan, kun se 'valuu' hieman lautasella. Lisää juustoraaste ja mausta ruoka mustapippurilla ja suolalla. Risoton seuraan sopii paistettu liha, kana tai kala.

Energiaa/annos: 471 kcal


Bataatti-lihapata

0.25 tl suolaa
1.5 dl täysjyväriisiä
200 g parsakaalia
0.5 kpl maustekurkkuja
1 g (1 kpl) chilipalkoja
5 g (5 kpl) maustepippureita
1 g (1 tl) kuivattua rosmariinia tai tuore rosmariinin oksa
6 dl kuumaa vettä
1 kpl lihaliemikuutioita
3 kpl salottisipuleita
1 tl rypsiöljyä
250 g naudan sisäpaistia
1 kpl isohko bataatti

Kuutioi liha. Kuori ja lohko sipulit. Ruskista lihapalat tilkassa öljyä. Pehmennä lihapalojen joukossa sipulit. Lisää vesi, liemikuutio ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä, kannen alla puoli tuntia. Kuori ja kuutioi bataatti. Lisää täysjyväriisin kanssa pataan porisemaan. Tarkista neste, ja lisää vettä tarvittaessa. Hauduta 15 minuuttia. Irrota sillä välin parsakaalikukinnot pieniksi nupuiksi ja suikaloi mehevä varsi joukkoon. Pata on valmis, kun riisit ovat kypsyneet. Viimeistele ruoka maustekurkkukuutioilla. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Energiaa/annos: 225 kcal


Broileria ja juureksia uunissa

200 g (pala) selleriä
1 kpl palsternakkaa
3 kpl porkkanoita
5 kpl valkosipulinkynsiä
2 kpl punasipulia
2 kpl sipulia
4 kpl broilerin maustamatonta koipireisipalaa tai rintaleikettä
1 tl suolaa
1 tl musta- tai valkopippuria
2 rkl öljyä
1 tl timjamia (kuivattua)

Kuori ja lohko sipulit. Kuori myös valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Leikkaa porkkanat ja palsternakat pitkittäin noin neljään osaan. Kuutio selleri. Laita kasvikset uunivuokaan ja aseta broilerinpalat kasvisten päälle. Ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja timjamia. Kaada päälle vielä öljy. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Energiaa/annos: 219 kcal


Gratinoidut juurekset

5 rkl vehnäjauhoja
0.5 l vettä
400 g parsakaalia
300 g bataattia
300 g retikkaa
200 g kevyt sulatejuustoa maun mukaan (esim. 6 % Silva)

Lisäksi tarvitset gratiinikastikkeen maustamiseen rouhaisun valkopippuria ja hyppysellisen suolaa. Kuori ja lohko bataatti ja retikka. Huuhtele parsakaali ja irrota nupuiksi. Hyödynnä myös parsakaalin varsi kuutioimalla se. Valmista kastike. Mittaa kattilaan vesi ja vehnäjauhot. Kuumenna seos samalla sekoittaen. Hauduta 10 minuuttia. Lisää sulatejuusto ja mausteet. Levitä kasvikset uunivuokaan. Kumoa kastike päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20–30 minuuttia.

Energiaa/annos: 232 kcal


Haudutetut punasipulit

0.25 tl suolaa
0.5 tl sokeria
50 g voita
500 g pieniä punasipuleita
2 dl punaviiniä

Kuori pienet sipulit. Sulata voi pannussa. Kuullota sipuleiden pinta. Lisää sokeri ja suola. Lorauta joukkoon punaviini ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 20 minuuttia.

Energiaa/annos: 165 kcal


Kaalikääryleet keitettyjen perunoiden kanssa

0.5 tl mustapippuria
0.5 tl suolaa
1 dl omenamehua
300 g naudanjauhelihaa, 7 % rasvaa
2 tl siirappia
1 dl kasvislientä
100 g keräkaalin sisusta
1 rkl leivontamargariinia, juoksevaa
1 kpl sipuli
1 dl täysjyväriisiä
300 g keräkaalia (8 suurta kaalinlehteä)
8 kpl keskikokoisia perunoita
60 g puolukkasurvosta

Koverra kokonaisesta kaalista mahdollisimman paljon kantaa pois siten, että uloimmat lehdet irtoavat kannasta. Keitä kaalia suolalla maustetussa vedessä, kunnes saat lehdet irtoamaan kannasta. Irrottele uloimpia lehtiä. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tarvittaessa. Kuullota sipuli rasvassa. Lisää kaali suikaloituna. Mausta suolalla ja pippurilla sekä siirapilla. Kuullota 5 minuuttia. Jäähdytä hieman, ja sekoita sen jälkeen joukkoon riisi ja jauheliha. Aseta kaalinlehdet työpöydälle. Ohenna paksumpia lehtiruotoja veitsellä. Pane täytettä jokaiselle lehdelle, käännä reunat ja rullaa kääryleiksi. Aseta kääryleet uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes lehdet ovat pehmenneet. Valele kääryleitä kypsymisen aikana omenamehulla (1 dl). Käännä kääryleet, jotta ne ruskistuisivat kummaltakin puolelta.

Energiaa/annos: 361 kcal


Katkarapuwok

1 pkt nuudeleita (n. 50 g keittämättömiä nuudeleita / annos)
2 tl punaista chilitahnaa
1 dl kookosmaitoa
2 kpl ananasrengasta paloiteltuna
10 g cashewpähkinä (vajaa rkl / annos)
0.5 kpl punaista paprikaa
2 rkl tuoretta korianterisilppua
1 g vesikastanja, raaka
2 dl kuorittuja katkarapuja

Laita kaikki muut aineet paitsi nuudelit ja katkaravut wokkiin ja kuumenna. Kun kookosmaito on kuuma, lisää nuudelit ja katkaravut. Anna porista miedolla lämmöllä, kunnes nuudelit ovat pehmenneet. Lisää sekaan korianterisilppu ja tarjoile.

Energiaa/annos: 160 kcal


Papu-pinaattimuhennos

1.2 dl valkoviiniä
0.8 l tuoreita pinaatinlehtiä
160 g pakastepapuja
160 g pakasteherneitä
1.6 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljuä
1.6 kpl sipulia, varsineen
1.6 rkl voita

Lisäksi tarvitset suolaa ja pippuria maun mukaan. Voit käyttää 2 uuden sipulin sijaan 1 nipun kevätsipuleitaja pinaatinlehtien sijaan litran nokkosenlehtiä. Leikkaa sipulit viipaleiksi. Kuumenna öljy ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää sulaneet, valutetut pavut ja sekoittele pari minuuttia. Lisää herneet ja viini, kiehauta ja anna hautua muutama minuutti. Lisää tuoreet pinaatit tai nokkoset. Kääntele ja anna kuumeta, kunnes pinaatit tai nokkoset pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla ja pudota viimeistelyksi mukaan pari voinokaretta.

Energiaa/annos: 255 kcal


Lämpimiä sieniä ja kasviksia kurkkukääreessä

3 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 kpl hienonnettuja valkosipulinkynsiä
1 rkl öljyä paistamiseen
1 dl esikeitettyjä vihreitä papuja
5 kpl minimaissia suikaleina
50 g pienittyjä siitake- tai muita sieniä
1.5 dl punakaalia ohuina suikaleina
1 kpl porkkanaa tulitikkusuikaleina
1 kpl kurkkua
0.5 dl limettimehua (yhden limetin mehu)
0.25 tl sokeria
0.25 tl rouhittua mustapippuria

Lisäksi tarvitset koristeeksi kypsää lasinuudelia. Ota kurkusta juustohöylällä ohuita suikaleita pitkittäissuunnassa. Kuullota kasvissuikaleita nopeasti öljyssä pannulla. Sekoita keskenään kastikeainekset ja lisää kastike kasvisten sekaan. Anna seoksen kiehahtaa ja nostele valutettuja kasvia rullalle kietaistujen kurkkusuikaleiden sisään. Koristele kurkkurullat lasinuudelilla ja tarjoa heti.

Energiaa/annos: 83 kcal


Nopea ratatouille

1 tlk tomaattimurskaa
3 rkl oliiviöljyä
1 kpl munakoisoa
1 kpl kesäkurpitsaa
2 kpl punaista paprikaa
2 kpl valkosipulin kynttä
1 kpl sipulia (1-2 kpl)
2 tl Provencen yrttisekoitusta (2-3 tl)
3 rkl silputtua persiljaa

Lisäksi tarviset suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Kuori ja pilko sipulit. Viipaloi munakoiso ja ripottele viipaleiden päälle suolaa. Huuhtele suola pois kymmenen minuutin kuluttua ja kuivaa viipaleet talouspaperilla. Poista paprikan kanta ja siemenet. Kuutioi pieneksi paprika, kesäkurpitsa ja munakoisoviipaleet. Sekoita joukkoon öljy, tomaattimurska ja mausteet. Jaa pieniin alumiinifolionyytteihin. Laita ne grillille kypsymään. Jos sinulla on monitasoinen grilli, valitse joku ylemmistä tasoista, joissa lämpö on miedompi. Kypsennä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Energiaa/annos: 178 kcal


Piparjuurimureke

0.25 kpl maustekurkkua
0.75 tl suolaa
1 kpl omenaa
0.25 tl mustapippuria
0.5 tl yrttiseosta
1 rkl raastettua piparjuurta
0.75 dl ruoanvalmistuskermaa
0.25 dl korppujauhoja
300 g paistijauhelihaa

Pinnalle muutama viipale pekonia Tee murekemassa. Lisää korppujauhot muutamaksi minuutiksi kerman joukkoon turpoamaan. Kuori pala piparjuurta ja raasta joukkoon. Mausta ja sekoita jauheliha murekemassaan. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Muodosta kostutetuin käsin suorakaiteen muotoinen, noin sentin paksuinen levy. Levitä lohkotut omenapalat murekelevyn keskelle ja ripottele päälle kuutioitu maustekurkku. Nosta murekkeen sivut täytteen päälle ja ummista mureke. Halutessa voit levittää pintaan pekoniviipaleita. Kypsennä mureke 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Energiaa/annos: 174 kcal


Punajuuriterriini

1 dl basilikaa hienonnettuna
0.25 tl vastajauhettua mustapippuria
0.5 tl suolaa
2 tl sokeria
4 rkl punaviinietikkaa
2 dl (1 prk) kevyt-kermaviiliä
5 kpl liivatelehtiä liotettuna
1.5 l kypsiä punajuuria suikaleina
2 dl rahkaa


Sekoita kermaviili, punaviinietikka ja mausteet. Sulata liivatteet ja sekoita joukkoon. Lisää punajuurisuikaleet. Anna jäähtyä hetki jääkapissa. Nostele joukkoon rahka. Kaada seos vuokaan, peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Tarjoa alkuruokana tai lisäkkeenä erilaisille kylmille leikkeleille.

Energiaa/annos: 170 kcal


Sienikääryleitä ja keitettyä perunaa

8 kpl perunoita
5 dl sekasieniä silputtuna ryöpättyinä
0.5 tl yrttisuolaa
3.5 dl vettä
1 kpl kanaliemikuutio
2 rkl voita
2 kpl sipulia
2 dl riisiä
1 tl suolaa
800 g kaalia
4 dl vettä

Käytä vettä enemmän, jos kaalin keittäminen sitä vaatii. Voin sijaan voit käyttää öljyä tai margariinia. Koverra kaalista kova kanta pois. Keitä kaalia 10–20 min. väljässä, suolalla maustetussa vedessä. Huuhdo kaali kylmällä vedellä. Anna valua. Irrota lehdet. Silppua loppu ja käytä se täytteeseen tai muihin ruokiin. Keitä riisi lihaliemessä. Ruskista hienonnetut sipulit ja sienet. Lisää riisit ja mausta seos yrttisuolalla. Sipaise iso uunivuoka tai pienet annosvuoat öljyllä. Vuoraa astiat kaalinlehdillä. Pane keskelle täytettä ja taita ylimenevät lehdet päälle. Nosta astiat uunipannuun. Lisää pannuun hieman vettä. Kypsennä kääryleitä 175–200 asteessa noin 45 min. Tarjoa keitetyjen perunoiden kera.

Energiaa/annos: 274 kcal
 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.