Blogit

Fat to Fit
Päivitetty 26.01 2011
klo 16:26Karkkihirmun päiväkirja
Päivitetty 11.06 2011
klo 13:23

Luonnollinen painonhallinta
Päivitetty 11.03 2011
klo 11:37

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

6 syytä aloittaa juoksuharrastus
Kun juoksu sujuu hyvin, se tuntuu hyvältä! Juokseminen kiinteyttää lihaksia ja kuluttaa noin 600-800 kilokaloria tunnissa. Kaiken lisäksi juoksemaan on helppo lähteä – suoraan kotiovelta. Lue 6 hyvää syytä, miksi juuri sinun kannattaa aloittaa juokseminen!

1. Se on helppoa!

Vaikka juoksuvarusteita on laidasta laitaan, tarvitset loppujen lopuksi ehdottomasti vain hyvän kenkäparin sekä tukevat urheilurintaliivit. Ja ei muuta kuin juoksemaan!

Mikäli olet aloittelija, aloita 3-4 lenkillä viikossa ja vuorottele kävelyä ja juoksua. Ensimmäisenä päivänä esimerkiksi 10 minuuttia kävelyä alkuun ja sen jälkeen 6 minuuttia vuoroin juoksua, vuoroin kävelyä minuutin jaksoissa. Kävele lopuksi vielä 4 minuuttia. Seuraavina päivinä pidennä juoksun ja kävelyn vuorottelua 8 minuuttiin, 10 minuuttiin jne., kunnes jaksat kävelyn sijaan pelkästään juosta. Muista venytellä!

2. Tehokasta!

Juoksu on erittäin tehokas kuntoilumuoto kiinteytyksen ja kaloreiden palamisen suhteen ja sopii hyvin myös laihduttajille. Kokeile salilla juoksumattoa, jossa kovakin tahti saattaa pysyä helpommin yllä kuin asfaltilla.

Juoksu (kova teho juoksumatolla): 705-865 kcal/h
Stepperi: 637-746 kcal/h
Soutulaite: 606-739 kcal/h
Kuntopyörä: 498-604 kcal/h

3. Tehokasta myös nivelille.

Vaikka usein niin sanotaan, ei juoksu sinällään riko niveliä. Sen sijaan se vahvistaa rustokudosta ja nivelsidoksia sekä luustoa. Reilusti ylipainoisella sekä iän myötä riski nivelrikkoon juostessa kasvaa. Usein kuitenkin juoksijat ovat normaalipainoisia, jolloin myöskin riski on pieni.

4. Vähemmän stressiä!

Juoksijat usein kertovat, kuinka juoksu saa niskat ja hartian rentoutumaan ja ajatukset kirkkaammaksi. Monet huolenaiheet ja ajatukset on helppo jättää lenkkipolulle. Erään tutkimuksen mukaan kuntoileminen (tutkimuksessa kuntopyöräily) oli jopa kolme kertaa tehokkaampi keino vähentää huolia ja ahdistusta kuin levähtäminen.

5. Terveydelle eduksi.

Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kuntoilu vähentää riskiä sairastua useisiin sairauksiin, kuten eri syöpälajeihin. Erään British Journal of Cancer-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aktiivisilla liikkujilla (5-6 tuntia kuntokävelyä viikossa) oli 24 prosenttia pienempi riski sairastua suolistosyöpään kuin vähemmän aktiivisilla (esim. 30 minuuttia kävelyä viikossa) ihmisillä. Toisessa tutkimuksessa normaalipainoisilla naisilla, jotka harrastivat aktiivisesti liikuntaa (juoksua, tennistä, aerobiciä), oli 30 prosenttia pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin vähemmän aktiivisilla naisilla.

Lisäksi juoksu vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin ja diabetekseen ja sen on todettu alentavan verenpainetta, lisäävän hyvää kolesterolia ja tehostavan puolustuskykyä flunssa- ja muita viruksia vastaan. Eräässä tutkimuksessa juoksun havaittiin vähentävän riskiä sairastua tiettyihin ikäsidonnaisiin silmäsairauksiin.

6. Elät todennäköisesti pidempään.

Ehkä yllättävin tutkimus, joka juoksun terveyshyödyistä on tehty, on sen vaikutus elinikään. The Stanford Univeristy School of Medicinen tutkijat keräsivät tietoa 21 vuoden ajalta ja tulivat siihen tulokseen, että säännöllinen juoksuharrastus paransi toimintakykyä, vaikka ikää tuli lisää. Lisäksi säännöllinen juoksuharrastus pidensi elinikää.

Lähde: Womenshealthmag.com

                                                                        Mari Kataja

Lue myös:
10 vinkkiä hyvään juoksutekniikkaan

Valitse juoksukengät oikein


 

 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.