Etusivu »   Liikunta »  Liikunnan hyödyt »  
Blogit

Mummon matka...
Päivitetty 07.06 2009
klo 17:19


...Sinä sadankilon keijukainen....
Päivitetty 17.03 2009
klo 18:23

Julkinen nöyryytys
Päivitetty 07.10 2009
klo 01:37

Karkkinarkin päiväkirja
Päivitetty 02.03 2012
klo 08:56

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Liikunta ja sen hyödyt

Liikunta

Liikunta auttaa monin tavoin sinua matkalla kohti hoikempaa ja terveempää itseäsi. Kunnon nousu lisää myös energiankulutustasi, koska parempikuntoisena jaksat liikkua enemmän myös varsinaisten liikuntahetkien ulkopuolella. Liikunta vaikuttaa myönteisesti mielialaan ja saattaa auttaa sitä kautta hallitsemaan paremmin omia syömisiä. Laihdutustakin enemmän liikunnalla on merkitystä painonhallintavaiheessa, jolloin se mahdollistaa riittävän suurien energiamäärien syömisen ilman lihomista ja tasoittaa satunnaisten herkuttelujen aiheuttamia kaloripommeja. Harrastitpa sitten tehokkaampaa tai rauhallisempaa liikuntaa, niin se kannattaa pitää viikko-ohjelmassa.

1) Hyvä kunto auttaa jaksamaan

Kun puhutaan aerobisesta kunnosta, tarkoitetaan kestävyyskuntoa. Aerobisen kunnon kehittäminen auttaa vahvistamaan ja ylläpitämään sydämen ja verenkiertoelimistön sekä keuhkojen kuntoa. Kestävyyden harjoittaminen kasvattaa sydämen pumppaustehoa, mikä puolestaan auttaa sydäntä jaksamaan pidempään väsymättä. Samalla se lisää veren hapenkuljetuskykyä ja alentaa lepoverenpainetta. Laihduttajaa ilahduttaa myös tieto siitä, että aerobista kuntoa kehittäessään hän parantaa lihasten kykyä käyttää rasvoja elimistön polttoaineena.
Kun kunto nousee, sydämen toiminnan taloudellisuus paranee eli sydän pääsee vähemmällä: syke madaltuu sekä levossa että kuormituksessa ja näin sydän pystyy tyydyttämään elimistön veritarpeen harvemmilla, mutta tehokkaammilla pumppauksilla. Parempikuntoinen pääsee siis vähemmällä kaikessa liikunnassa sekä myös arkipäivän rutiineissa. Jaksaminen paranee, joten kuntoa kannattaa kohentaa. On palkitsevaa havaita, kun entinen matka tai vauhti alkaa tuntua kevyeltä.


2) Älä anna lihastesi hävitä

Ikääntyminen heikentää lihasvoimaa keskimäärin 30 % ja lihasten poikkipinta-alaa noin 40 % 20-70 ikävuoden välillä. Kun lihasmassaa häviää, myös voima heikkenee. Arkipäivän toiminnot alkavat tuntua raskaammilta, kauppakassikin alkaa tuntua liian painavalta. Aineenvaihdunta hidastuu, johtuen osittain aktiivisen lihasmassan menetyksestä. Mutta, lihasvoimaa voi parantaa vielä minkä ikäisenä tahansa, joten lihaskuntoharjoittelu tai ruumiillinen työ on hyvä kuulua päivärutiineihin. Painoharjoittelulla lihasmassa lisääntyy ja toimintakyky elpyy. Samalla myös vartalo pysyy kiinteämpänä. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että ravinnosta saa riittävästi lihasten rakennusainetta eli proteiinia. Molemmat tukevat toisiaan ja lihas kehittyy ja vahvistuu

Lihasten voima ja kestävyys sekä nivelten liikkuvuus vaikuttavat tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon. Vahva lihaksisto tukee vartaloa ja auttaa liikkumaan vaivattomasti. Hyvä lihaskunto auttaa niska- ja selkävaivoista paranemista ja ehkäisee niiden syntymistä. Hyvä lihaskunto ylläpitää ja parantaa ryhtiä. Laihduttajaa voi innostaa tieto siitä, että mitä enemmän sinulla on lihasmassaa, sitä suurempi kokonaiskulutuksesi on. Toisaalta monipuolinen liikunta pitää nivelrustot kimmoisina ja niveltä ympäröivät kudokset joustavina, jolloin niitä ei ala niin helposti särkeä Vastusharjoittelu eli voimistelu ja punttitreeni kotona tai kuntosalilla vahvistavat lihaksia. Venyttely puolestaan ylläpitää lihasten venyvyyttä ja nivelten liikkuvuutta. Molempia on hyvä olla liikuntaohjelmassa.
 

3) Pidä aineenvaihduntasi toimivana

Elimistön aineenvaihdunta voidaan lukea osaksi terveyskuntoa. Se sisältää sekä sokeri- että rasva-aineenvaihdunnan. Hyvä sokeri- ja insuliinitasapaino ehkäisevät aikuisiän diabeteksen kehittymistä ja veren alhaiset rasva-arvot vähentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Vastusharjoittelu lisää lihasten massaa, kun taas kestävyysharjoittelu lisää niiden kykyä käyttää rasvoja ja sokereita polttoaineenaan. Liikunnan positiiviset vaikutukset katoavat kuitenkin pian liikunnan lopettamisen jälkeen, minkä vuoksi liikunnan säännöllisyys ja pitkäaikaisuus on todella tärkeää. Liikunnan kuntovaikutukset näkyvät yleensä jo muutaman kuukauden päästä, mutta jos kuntoilu jää, niin pian ollaan taas aloituspisteessä. Liikunnan terveydelliset vaikutukset sen sijaan näkyvät yleensä aikaisintaan 6-12 kuukauden päästä laskeneena verenpaineena ja parantuneina kolesteroliarvoina.


4) Pidä luustosi vahvana

Luusto on elimistömme tukiranka. Se on elävää kudosta, joka uusiutuu koko elämämme ajan. Ihmisen luusto saavuttaa huipputiheytensä 20. ikävuoteen mennessä ja alkaa hiljalleen hapertua noin 30. ikävuodesta eteenpäin, ellei sitä aktiivisesti vahvisteta oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla. Huomattava luumassan väheneminen johtaa osteoporoosiin eli luukatoon. Liikunta aktivoi uuden luukudoksen muodostusta. Tulokset näkyvät jo noin vuoden säännöllisen liikunnan jälkeen. Luita vahvistava liikunta on sellaista, jossa keho joutuu kannattelemaan omaa painoaan ja mahdollisesti myös lisäpainoa samalla kun se tekee monisuuntaisia liikkeitä ja ottaa vastaan hallittuja tärähdyksiä. Tällaista liikuntaa ovat erilaiset mailapelit, kävely, juoksu, aerobic sekä vastusharjoittelu. Luita vahvistaakseen pitäisi liikkua noin 3-5 kertaa viikossa. Määrä saattaa kuulostaa joistain paljolta, mutta kun liikunta on saatu luonnolliseksi osaksi elämää, tarvittavan määrän liikuntaa saa kokoon hämmästyttävän helposti.


5) Laatua elämään: mitä aiemmin, sen parempi

Mitä aikaisemmin aloittaa kiinnittää huomiota riittävään liikuntaan ja monipuoliseen ravintoon, niin sen paremmat ovat tulevaisuuden näkymät. Säännöllinen aerobinen liikunta sekä kuntosali- tai muu lihaskuntoharjoittelu pitäisivät kuulua viikoittaiseen rytmiin. Sillä saa painon pysymään aisoissa, sydämen pysymään vahvana, nivelet liikkuvina, lihakset vetreinä eli toimintakyky pysyy hyvänä.

 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.