Vinkit ja faktat
Ylipaino ja liikalihavuusElämäntaparemonttiTavoitteen asettaminenPainonhallinta - myytit ja faktatTyövireysMotivointiParhaat laihdutusmetoditTehokkaan kiinteytymisen avaimetTavoitteena bikinivatsa15 parasta dieettivinkkiä5 yllättävää syytä miksi paino nouseeMillä taltutat makeanhimosi? Lue parhaat vinkit!Ihmedieettiä ei ole olemassa11 myyttiä aineenvaihdunnasta8 tapaa pudottaa painoa työpaikalla3 pikadieettiä ja niiden vaikutuksetTotuus 10 laihdutusmyytistä10 tapaa pudottaa ilman dieettiäNäin vältät lihomisen joulunaikaanPainonpudotuksen riemuja5 helppoa tapaa pudottaa painoaHerkuttelu seis - lue 8 vinkkiä!Vältä näitä dieettien piirteitä!Jumittaako paino - lue syyt!Näin vähennät ylensyöntiä - 7 vinkkiä!Irti sokeririippuvuudesta8 askelta terveellisimpiin elämäntapoihinMillainen laihduttaja olet - lue vinkkisi!Vältä näitä kesäherkkuja!Parhaat ja huonoimmat kesädrinkitTässä tulevat 8 suosituinta dieettiäOvatko laihdutuslääkkeet turvallisia käyttää?Kävele itsesi kuntoon – lue vinkit!Kilot kuriin myös töissä!5 myyttiä kaloreistaVältä näitä pikkujoulujen kaloripommeja!Pari kiloa kevyemmäksi - lue vinkit!7 vinkkiä kevyempään oloonOnnistu painonpudotuksessa – 6 vinkkiä!Pudota painoa kekseliäillä keinoillaNäitä ruokia vähentämällä laihdutNäin paino putoaa nopeasti - lue vinkit!Näin vältät turhat kalorit!Miksi täysjyvä on niin hyvää laihduttajalle?5 helppoa keinoa syödä terveellisesti ilman kalorien laskemistaHoikempi vyötärö näillä ruoillaVesi - näin se vaikuttaa kehoosiKaikenmaailman dieetit - laihduttavatko ne?10 keinoa saada hoikempi vatsaNäin laihdut kilon viikossa – kokeile tätä dieettiä!Miten voi päästä laihdutusleikkaukseen?Kesäkilot pois - tuloksia kahdessa viikossa!Älä syö näitä aamiaisella!Eroon stressisyömisestäVältä näitä hiilareita!Laihduttaja - älä anna juuston lihottaa!Näin rajoitat kalorinsaantiasiTiesitkö näiden jouluherkkujen kalorimääriä?Näin aloitat laihdutuksen – 15 helppoa vinkkiä!Vauhtia aineenvaihduntaan - 15 vinkkiä!Millainen levite leivälle – lue vinkit!Laihduttaja - näin saat riittävästi kuituaMitä kalorit ovat ja miten ne kuluvat?
Blogit

Laihdutus seurantani
Päivitetty 10.05 2012
klo 11:44

Vapaapudottajan turinoita
Päivitetty 24.07 2010
klo 20:45

Nyt mennään..
Päivitetty 21.02 2013
klo 11:04

Parempi olo
Päivitetty 06.12 2008
klo 20:51

Laiskaleidin ponnistuksia
Päivitetty 26.08 2012
klo 12:21

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

Näin laihdut kilon viikossa – kokeile tätä dieettiä!Mikäli haluat pudottaa painoa kilon viikossa ja tehdä sen terveellisesti, kokeile Isodieettiä, kolmen ruotsalaisen ravitsemustieteilijän kehittelemää suosittua laihdutusmetodia. Isodieetin sanotaan olevan elämäntapa ja se sopiikin koko perheelle – näin selvitään yksillä kokkailuilla.

Dieetti pohjautuu siihen, että ruokavaliossa kaloreita saadaan yhtä suuri osuus kustakin energiaravintoaineesta eli hiilihydraateista, rasvasta ja proteiineista. Proteiinin määrää korostetaan, sillä proteiini tekee olon kylläiseksi, jolloin roskaruoalle ja makeisille on helpompi sanoa ei. Hiilihydraateilla tulee olla pieni glykeeminen indeksi eli verensokeria nostava vaikutus, sillä tällä on havaittu olevan tärkeä merkitys veren rasva-arvojen hallinnan, painon, kylläisyyden ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Rasvojen tulee olla pääosin kerta- ja monityydyttymättömiä kasvi- ja kalarasvoja ja tyydyttyneitä eläinrasvoja saa olla vain niukasti. Näin vähennetään elimistössä tulehdustiloja, lisätään kylläisyyttä ja tehostetaan rasvanpolttoa.

1. Energiaa saatava ravinnosta vähemmän kuin sitä kuluu. Isodieetti pyrkii siihen, että laihduttaja välttyy nälältä ja makeanhimolta, jolloin tämä tavoite on helpompi saavuttaa eikä dieettikään jää helposti kesken. Tähän päästään suurella proteiinimäärällä sekä säännöllisten aterioiden avulla. Isodieetti sopii kaikille, myös lapsille ja raskaana oleville, mutta jos laihdutustarvetta ei ole, ei ateriakoonkaan kanssa tarvitse olla laskelmallinen ja hiilihydraattien määrää voi lisätä.

2. Noudata energiajakaumaa: Energiasta 33 energiaprosenttia tulee saada rasvoista, 33 energiaprosenttia hiilihydraateista ja loput 33 energiaprosenttia proteiinista. Päivällisen on hyvä sisältää hiukan vähemmän hiilihydraatteja, noin 20-25 energiaporisenttia, koska elimistö pyrkii käsittelemään hiilihydraatteja huonommin illalla ja yöllä etenkin ihmisillä, joilla on heikentynyt insuliiniherkkyys.

Aamiaisella ja päivällisellä voi nauttia noin 400 kilokaloria, lounalla 500 kilokaloria ja kahdella välipalalla noin 150 kilokaloria eli dieetin aikana syödään noin 1600 kilokaloria vuorokaudessa, jos tarkoituksena on laihtua.

3. Pidä kiinni ateriarytmistä: Useimmilla toimii seuraavanlainen ateriarytmi, jossa aamiainen nautitaan noin kello 7, välipala kello 10, lounas kello 12-13, välipala kello 15 ja päivällinen kello 18-19. Välipalojen kanssa voi joustaa ja ne kannattaa nauttia juuri ennen kuin mieliteko tai nälkä tavallisesti iskee. Toisen välipalan voi halutessaan säästää myös iltaan.

4. Nauti puhdasta, terveellistä ruokaa. Kevyttuotteita voi suosia, mikäli niissä rasvan määrää on voitu vähentää korvaamatta sitä millään muulla aineella. Esimerkiksi maustamattomat kevyttuotteet, kuten rasvaton maito, maustamaton vähärasvainen jogurtti, kevytviili, kypsytetyt juustot ja vähärasvainen maustamaton rahka ovat hyviä valintoja. Rasvaton maustettu jogurtti taas saattaa sisältää huikeat määrät sokeria.

5. Marjoja ja kasviksia ilman rajoitusta! Marjat ja kasvikset sisältävät niukasti energiaa, mutta runsaasti vitamiineja ja kuitua sekä muita terveellisiä ainesosia. Syömilläsi marja- ja kasvimäärillä ei ole juurikaan vaikutusta energiajakaumaan.

6. Pähkinöitä! Pähkinät sisältävät runsaasti energiaa, mutta niiden sisältämä rasva on hyvälaatuista. Pähkinät ovat terveellisiä popsittavia ja niitä voi lisätä ruokiin ja salaatteihin, mutta määrien kanssa kannattaa olla tarkkana. Pähkinöiden sijaan myös kurpitsan- ja auringonkukansiemenet ovat hyvä valinta.

7. Vältä juomien kaloreita. Energian nauttiminen nestemäisessä muodossa ei ole järkevää, koska siitä saa kaloreita, mutta ei samanlaista tyydytystä kuin kiinteästä ruoasta. Laihduttajan kannattaa välttää myös makeutusaineilla makeutettuja juomia, sillä ne saattavat laukaista makeanhimon.

8. Pidä näitä aina saatavilla: raejuusto, vähärasvainen rahka, kypsytetty juusto (enintään 10 % rasvaa), broileria, lohta, katkarapuja, munia, tummaa riisiä, papuja, linssejä, oliiviöljyä, pakastekasviksia ja -marjoja ja eri kalalajeja vaihdellen.

Isodieettiin soveltuvia ruokaohjeita:

Aamupala: puolukkasmoothie (1 annos)

1 ½ dl vähärasvaista rahkaa
1 ½ dl rasvatonta maitoa
1 dl pakastepuolukoita
½ banaani
½ rkl kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä
1 keitetty muna (smoothien lisäksi erikseen)

Lounas: punainen currykana (2 annosta)

300 g broilerinfileetä
½ kesäkurpitsa
2 paprikaa (vihreä ja keltainen)
1 sipuli
1 tl rypsiöljyä
1 ½ dl kookosmaitoa
1-2 rkl punaista currytahnaa

1 dl tummaa riisiä (keitä)

Kuullota paloiteltuja kasviksia öljyssä ja paista broilerisuikaleet. Sekoita currytahna kookosmaitoon ja kaada kasvisten ja kanan päälle. Tarjoa riisin kera.

Lähde: Paulun, F., Andersson, K., Brunnberg, M.: Isodieetti keittokirja. Laihdu kilo viikossa. Otava 2011.

                                                                    Mari Kataja

Lue myös:
7 vinkkiä lisätä hyötyliikuntaa

 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.